måndag, mars 27, 2006

Varför stå när man kan sitta?

I samband med internationella kvinnodagen hörde jag en intervju i P1, där en kvinna (som jag tror jobbade/forskade med genus-frågor) pratade om det omedvetna/medvetna förväntningar som läggs på oss på grund av våra kön. Ett exempel som hon tog upp var hur man på ett dagis hade renoverat toaletterna. Det fanns en pojk- och en tjej-toalett. Ni får själva gissa vilken toalett som hade färgtemat rosa/rött med prinsesstema och vilken som hade blått som basfärg med drakar, riddare och rymdraketer.

Men det var inte bara valet av färger och bilder som jag reagerade på, utan också att man hade en toalett för vardera kön. Varför!? Jo, säger någon, för att inte flickorna ska behöva sätta sig på en toalettring full med urin. Men den enkla och självklara lösning på detta eventuella problem borde vara att alla oavsett kön sitter ner på toaletten när man uträttar sina behov. På detta sätt behöver ingen sätta sig på en toaring full med urin.

I vår familj, som består av två killar och tre tjejer, är det självklart att vi pojkar också sitter ner, och ser till att strålen riktas nedåt. Så en sak, om än kan tyckas lite och obetydlig, som vi alla föräldrar som har söner, kan tänka på: lär pojkarna att sitta ner när man är på toaletten, och ni pappor föregå med gott exempel. Det är varken jobbigare eller tar märkbart längre tid!

På tal om toaletter. Hittade denna bild på en toalett på Globen. Någon som vet vad den betyder?

Etiketter:

0 Kommentar(er):

Skriv en kommentar

<< Hem

tidigare inlägg